Paine cu mac
Cantitati: 1 franzela ( aproximativ 12 felii )
Dificultate: dificil, avansat
Timp de preparare: 2 ore si 41 minute
Ingrediente
4 linguri (60 ml) apa calda, 105°F-115°F (40°C-46°C)
1 pachet (1 lingura) drojdie uscata
1/3 cana (80 ml) lapte
1/4 cana (56 g) unt nesarat
1/3 cana (80 ml) miere
1/2 lingurita sare
1 ou mare
2 1/4 cana (281 g) faina obisnuita plus faina pentru modelat aluatul
1 1/3 cana (320 g) umplutura de mac (vezi reteta) – o voi traduce
1 ou mare plus 2 linguri (30 ml) lapte pentru a unge painea
Mod de prepapare:
Amestecati drojdia si apa calda. Lasati deoparte 5 minute.
Incalziti usor laptele intr-o cratita mica, adaugati untul si mierea; lasati la racit 110°F to 115°F (43°C-46°C).
Puneti faina si sarea in vasul Vitamix pentru ingrediente uscate si puneti capacul.
Selectati viteza 1.
Porniti aparatul si cresteti treptat viteza pana la 6.
Mixati timp de 5 secunde, pana cand in mijloc se formeaza o gaura.
Selectati viteza 3.
Porniti aparatul, luati dopul din capacul blenderului si adaugati oul, drojdia, laptele, prin orificiul capacului. Puneti dopul in capac.
Selectati viteza HIGH. Opriti si porniti aparatul de doua ori. Opriti blenderul si luati capacul.
Lasati aluatul sa se odihneasca si ungeti un bol mare cu ulei.
Strangeti aluatul de pe peretii vasului cu ajutorul unei spatula din silicon.Puneti capacul.
Selectati viteza HIGH. Opriti si porniti aparatul de cinci ori.
Adaugati cate o lingura de apa daca aluatul este prea ucat. Repetati acest proces de 5 ori, curatati peretii vasului cu ajutorul spatulei, pana cand aluatul devine foarte elastic.
Pentru a scoate aluatul din vas, porniti si opriti blenderul de 5 ori ( pentru a ajuta aluatul sa se dezlipeasca de lama ) . Rasturnati aluatul in bolul uns cu ulei. Se acopera cu un prosop curat si se lasa sa creasca timp de 20 – 30 minute
Aluatul se pune pe un blat de lucru presarat cu faina. Se formeaza un dreptunghi de 9-inchi x 15 inchi (23 cm x 38 cm)
Aluatul se taie pe lungime, in 3 fasii de 9-inchi x 5-inchi (23 cm x 13 cm ) – folositi o rozeta pentru pizza.
In centrul fiecarei fasii se pune umplutura de mac. Toate marginile se umezesc cu apa calda.
Fiecare fasie se ruleaza pe lungime. Sigilati toate marginile.
Rulourile se pun unele langa altele pe o hartie de pergamemt, cu partea sigilata in jos. Se impletesc , dar nu foarte strans, pentru a permite aluatului sa creasca. Sigilati capetele cu ajutorul degetelor, si ascudenti capetele sub paine.
Se acopera franzela cu un prosop curat si se lasa sa creasca 20 – 25 minute
Painea se unge cu un amestec de ou si lapte. Se coace in cuptorul incins la 350°F (180°C) timp de 35 – 40 minute sau pana cand devine aurie, iar temperatura interna atinge 190°F (88°C)
Se lasa la racit pe un gratar din sarma timp de 10 min, apoi se scoate cu atentie din tava si se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi servita.
Reteta a fost conceputa pentru modelul Vita-Prep 3 cu vas standard. Daca folositi alt blender Vitamix va trebui sa adaptati viteaza, timpul de procesare si/sau cantitatea ingredientelor.