Tocană cu cârnați
Tocana de legume (cartofi, morcovi, gulii, țelină) ce se găsesc iarna în mod obișnuit, e unul dintre lucrurile pe care am început să le gătesc în copilărie. Mai întâi fără carne, că nu se găsea pe toate drumurile și, dacă stricam tocana, barem să fie ușor de înlocuit, de luat de la capăt. Carnea din tocănile mele a apărut mult mai târziu, după ce m-am mutat de la părinți și am început să improvizez orice fel de mâncare din orice ingrediente-mi permiteam. Dar asta-i o poveste pentru altă zi. Să revin însă la tocana de azi, pe care am făcut-o ieri:
Am spălat bine și am tăiat legumele: cartofi, morcovi, ceapă verde, doi căței de usturoi, câteva roșii cherry prea necoapte pentru a fi mâncate crude, o bucată de zucchini rămasă în frigider de acum trei zile.
Am pus o lingură de unt într-o oală. Am pus toate legumele, mai puțin zucchini, tăiate-n bucăți nu mari, nu mici, în unt. Peste ele, niște verzituri aromate.
Am pus o cană de apă în oală (e important să nu acopere legumele), am presărat sare și piper, am pus un capac și am lăsat oala pe foc mic, 20 de minute.
Am scos carnea din doi cârnați proaspeți și am pus-o la fript, fără ulei sau altă grăsime, împreună cu rondelele de zucchini groase de o jumătate de centimetru. Am presărat puțin piper Sechuan peste ele.
Am rotit chiftelele pe toate părțile, să se rumenească frumos.
Am întors rondelele de zucchini de pe o parte pe cealaltă. După ce s-au fript, le-am luat de pe plită.
Am pus chiftelele în tocana din oală și le-am lăsat să fiarb pe foc mic, zece minute.
Acum urmează partea altfel: am pus în priză blenderul trimis de moș Nicolae spre testare. Am pus în el două linguri de lapte, o mână de frunze de salată (mix de salată, spălat, zvântat), câteva cuburi de brânză afumată și trei-patru linguri de tocană din oală, fără chiftele. Am transformat toate astea într-o cremă fină (în 5-8 secunde).
Vitamix e o unealtă faină despre care o să vă vorbesc mai pe larg în curând. Deocamdată ne obișnuim cu ea:).
Am pus rondelele de zucchini, chiftelele și bucățile de cartofi și morcovi din oală în farfuria cu cremă fină, cu aromă de vinete fripte pe grătar (de la brânza afumată vine asta). Am mâncat.
A fost bun, bun tare.
Recomand cu drag. Dacă nu aveți un blender ultraperformant, vă puteți descurca și cu unul obișnuit. O să vă ia ceva mai mult dar recompensa e substanțială.
Să fiți sănătoși!
Sursa foto/text: adihadean.ro